Η ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!

Το βιβλίο αυτό είναι το πεντανόστιμο αποτέλεσμα της πορείας και της εμπειρίας

επί σαράντα περίπου χρόνια της Γιωτας Μιχαλοπούλου στις κουζίνες

και του Ιατρού-Φυσίατρου Δρ.Θεόδωρου Γκατζουνη στην επιστημονική γνώση και έρευνα.

Η μαγείρισσα-συγγραφέας δουλεύοντας με πάθος και μεράκι σε επαγγελματικές κουζίνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μας δίνει θαυμάσιες και πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στην ελληνική και μεσογειακή παραδοσιακή μαγειρική, συνταγές όμως που ταιριάζουν σε κάθε ομάδα αίματος με επιστημονική τεκμηρίωση.

Η συνάντηση των δυο προσώπων της μαγείρισσας και του γιατρού στο βιβλίο "ΣΥΝΤΑΓΕΣ για κάθε ομάδα αίματος" δεν συμβάλει μόνο στην ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

που τόσο ενδιαφέρει στις μέρες μας αλλά νοστιμεύει και το καθημερινό μας τραπέζι

με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όλων μας.

MixalopoulouProsklisi2.jpg

Ιατρική Έρευνα & Τεκμηρίωση

Ομάδες αίματος, παθήσεις, διατροφή

Από τον Γκατζουνη Θεόδωρο M.D.. MSc, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης,

με μεταπτυχιακό τίτλο στην θεραπευτική άσκηση

και μετεκπαίδευση στον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Μεσοθεραπεία.

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη, την υγεία και ακόμα περισσότερο στην ευζωία» είναι κάτι που όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται στις μέρες μας. Όλα τα δομικά μόρια που απαρτίζουν τα κύτταρα και τα συστήματα του οργανισμού, προέρχονται από τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει. Η κυτταρική και οργανική του κατάσταση και υγεία εξαρτάται και καθορίζεται από τις τροφές, το είδος τους, την συμβατότητα, την επάρκεια και την σωστή τους δοσολογία. Αυτό βέβαια είναι γνωστό από την αρχαιότητα και μάλιστα από τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη. Σαν γνήσιος παρατηρητής της φύσης και του ανθρώπου, είχε τονίσει την αλληλεπίδραση τους και επισήμανε ότι το βασικό και αναγκαίο συστατικό της υγείας, της πρόληψης και της θεραπείας είναι η διατροφή. Τόνιζε πως ό,τι κι αν χορηγηθεί σε κάποιον ασθενή, θα είναι αδύνατο να θεραπευτεί χωρίς να του συστήσουμε την κατάλληλη διατροφή και επίσης ότι: «Όλες οι αιτίες των ασθενειών ανάγονται ουσιαστικώς σε μία: οι πιο βαριές τροφές βλάπτουν επιφανέστατα τον άνθρωπο με τον χειρότερο τρόπο είτε είναι άρρωστος είτε είναι υγιής» («Περί Αρχαίης Ιητρικής» παρ. 6). Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι ο Ιπποκράτης στο «Περί Ιατρικής», αφιερώνει το ένα τρίτο του συγκράματος του στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η γνώση του Ιατρού στον να χορηγεί την κατάλληλη Διατροφή που χρειάζεται ο ασθενής του ανάλογα με την κατάσταση και την πάθησή του, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες.

Και έτσι κατέληγε στο: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας»

(«Περί Τροφής» § 19).